Lnička setá je stará kulturní plodina známá už od doby bronzové. Přestože byla předtím široce rozšířená, tak se postupně stala okrajovou plodinou. V posledních letech se zájem o ni obnovuje, zejména kvůli vysokému obsahu kyseliny linoleové v oleji. Obsah oleje v semenech se pohybuje okolo 30–40 % a obsahuje mastné kyseliny a to: kyselinu -linolenovou (35 %) a linolovou (38 %), kyselinu erukovou (do 3 %) a je zdrojem vitaminu E.
100 g oleje ze Lničky seté obsahuje 99,8 % tuku, z toho minimálně 90 % nenasycených mastných kyselin - poměr Omega-3 a Omega-6 mastných kyselin /3:1/ a je silným antioxidantem. VITAMÍN E (tokoferol) v 110mg/100g, jeho obsah v extra lničkovém oleji patří mezi nejvyšší ze všech přírodních zdrojů tokoferolu.
Jako jeden z mála olejů lničkový olej neoxiduje.